Hiventures

Hiventures állami tőkealapként (korábbi nevén CKTA, Corvinus Kockázati Tőkealap) 2023-ig 57 milliárd forint összértékű kockázati tőkebefektetést tervez megvalósítani.

Az Alap célja, hogy jelentős mértékben javítsa az innovatív, akár pre-seed, korai vagy növekvő fázisú vállalkozások, projektek tőkeellátottságát kockázati tőkebefektetések segítségével. A tervek szerint több mint ezer befektetést fognak végrehajtani induló vállalkozásokba a következő években.

Az 57 milliárdos keret uniós forrásból, illetve az MFB saját forrásából származik.

A Hiventures inkubációs, korai szakaszban lévő, akár cégalapítás előtti fázisban lévő projektekbe, cégekbe tervez direkt, valamint az inkubációs folyamatban részt vevő partnereken keresztül indirekt befektetéseket végrehajtani.

A magvető fázisban levő cégek 40 és 150 millió forint közötti összegű befektetést kaphatnak már piacon lévő termékeik további fejlesztésére, illetve piaci bevezetésük további finanszírozására, a bevezetés felgyorsítására, amiért a Hiventures kisebbségi részesedést kér cserébe.

Az érettebb fázisban levő vállalkozások, start-up-ok pedig akár 500 millió forintos tőkebefektetéshez is juthatnak a Hiventures-től az értékesítésük fejlesztésére, a nemzetközi terjeszkedés finanszírozására. A kockázati tőkealap ezeknek a magasabb összegű befektetéseknek az esetében sem szerez többségi részesedést a társaságban.

A Hiventures 2017-es első évében 131 pozitív befektetési döntést hozott 10,2 milliárd forint értékben. Ez a volumen 46 inkubációs, 17 magvető és 11 növekedési életszakaszban lévő vállalkozás tőkeinjekcióját fedezi. A szervezet ezzel több ügyletet tudhatott magáénak Magyarországon, mint tavaly az egész piac.  A lendület 2018-ban is töretlenül folytatódik, már az első negyedévben 36 pozitív befektetési döntés született 2,6 milliárd Ft értékben.

Eddigi befektetéseikről bővebben: Hiventures portfólió

A befektetői keretösszeg 75%-a még nem került kihelyezésre, a Hiventures a továbbiakban is várja a különböző életfázisban lévő ígéretes projekteket.

Keresse kollégáinkat! Korábbi sikeres befektetési projektjeink alapján jól ismerjük a Hiventures-t, döntési folyamatát és befektetési feltételeit.

Akiket például sikerrel támogattunk a Hiventures-szel történő tőkebevonási tranzakcióik során:

  • Ügyfelünk, a fintech / creditmanagement területén innovatív szoftvermegoldást (Credit4Sales) kifejlesztő RiskCover Hungary 1,1 millió EUR nagyságú tőkebevonási tranzakciót zárt, melyből további termékfejlesztést, piacra vitelt és nemzetközi terjeszkedést terveznek.
  • Ügyfelünk, a gamification elven működő innovatív rendezvény-, interaktív média- és marketingeszközt fejlesztő Duelbox csapata 200 millió Ft tőkebevonást kapott a további termékfejlesztés és nemzetközi terjeszkedés előkészítéséhez és megvalósításához. Részletek itt: Duelbox
  • Ügyfelünk, a Big Data, BI, adatvirtualizáció területén regionális piacvezető Starschema spinoff-ja, a VirtDB Zrt. 2016-ban 1,2 millió EUR kockázati tőkebefektetést kapott a Hiventures elődjétől, a Corvinus Kockázati Tőkealaptól. Részletek itt: Starschema esettanulmány

Ügyfeleink, Partnereink így látják, ahogy dolgozunk: Rólunk mondták