Shoprenter

SHOPRENTER

Ügyfelünk, az Innonic Csoporthoz tartozó Shoprenter, a hazai piac egyik vezető, SaaS technológiára épülő e-commerce platformszolgáltatója 2021. júliusban sikeres M&A tranzakciót zárt Lengyelország piacvezető e-commerce platformszolgáltatójával, az IAI-val (IdoSell), aki többségi (51%) tulajdonrészt szerzett a magyar vállalkozásban.

Az IAI – aki mögött pénzügyi befektetőként és résztulajdonosként Lengyelország és a közép-európai régió vezető, kifejezetten a digitális technológiákra fókuszáló private equity alapja, az MCI Capital áll – a 2021. áprilisban zárt pénzügyi évében 2,6 milliárd EUR GMV (gross merchandise value) forgalmat generált, és több mint 6000 online store-nak és 1500+ szálláshely-foglalásra szakosodott online szolgáltatónak kínál e-commerce megoldásokat.

Miért volt vonzó a Shoprenter a stratégiai befektető számára?

A Shoprenter egy néhány fős vállalkozásból alig 10 év alatt Magyarország piacvezető e-kereskedelmi platformja lett, az Innonic Group legrégebbi és legnyereségesebb zászlóshajója. 2006-ban webshop-fejlesztéssel kezdték, és 2011-ben váltottak a jobban skálázható, nagyobb növekedési potenciált rejtő bérelhető webshop felületek értékesítésére. Mára a teljes magyar e-kereskedelem 20%-a az ő áruházaikon keresztül realizálódik, több mint 5500 webáruház bérli tőlük a platformját. Az Innonic Group a Shoprenter-en túl többek között olyan sikeres technológiai startupok felépítésében vett rész, mint a Conversific, az OptiMonk, a Recart vagy a Codersrank.

A Shoprenter akvizíciója az IAI számára az egyik első fontos mérföldkő az európai és nemzetközi terjeszkedési és növekedési céljai megvalósításában.

Az Idosell régiós törekvéseihez keresett kifejezetten SaaS modellben működő céget, amely a webshop platformok között nem túl gyakori; a szereplők döntő többsége ugyanis csak részben alkalmazza ezt a modellt, míg a Shoprenter platformja teljes egészében erre épül.

Fontos volt számukra az is, hogy a startupokra jellemző rugalmasság megőrzése mellett fejlett szervezeti hátteret alakítottak ki, és természetesen a növekedésük üteme, a bevételi és profitmutatók is önmagukért beszéltek; 2020-ban például 30%-kal, 850 millió Ft-ra nőtt az árbevételük 2019-hez képest, és 150 millió Ft adózott eredményt termeltek, mely közel 90%-os (!) növekedést mutat az előző évhez képest.

Mindkét fél nyer: pénz helyett fókuszban a stratégiai szinergia

„Nem pénzre volt szükségünk. Akár tetszik, akár nem, az e-kereskedelmi piac elérte azt a szintet, hogy jönnek a nagyobb szereplők, a változásokra pedig fel kell készülni. Persze vonhatnánk be kockázati tőkét és kiépíthetnénk magunk a stratégiát, de miért ne készülnénk fel inkább egy olyan szereplővel, aki tíz évvel előttünk jár, már felépített egy nemzetközi üzletet, kiforrott eszközei és folyamatai vannak?” – nyilatkozta Zajdó Csaba, az Innonic alapító-tulajdonosa a Forbes.hu-nak.

Az IdoSell által kiszolgált webshopok évente több mint 50 millió tranzakciót bonyolítanak le, nagyságrendileg 3 milliárd euró értékben, ami több mint háromszorosa a két legnagyobb hazai bérelhető platformot használó webáruházak forgalmának.

Több mint 200 fős csapatuk olyan tudást és tapasztalatot halmozott fel az e-kereskedelem területén, amely lehetővé teszi a már befutott, több milliárd forint forgalmat bonyolító online áruházak igényeinek teljeskörű kiszolgálását bérelhető webshop motorral és ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokkal.

A webshop motoron kívül az IdoSell többek között olyan megoldásokat nyújt előfizetői számára, mint a saját bankkártyás fizetés vagy a saját csomagkezelő és címkéző szoftver. Ezek mellett a cég globális szinten a Google stratégiai partnere, így kiemelkedő hirdetési szolgáltatásokat is biztosít ügyfeleinek.

“A lengyel és magyar piac egyaránt dinamikusan fejlődik, amivel nehéz lépést tartani. Az IdoSell az egyik éllovasa a globálisan elérhető bérelhető webshop platformoknak. Hiszünk abban, hogy a több mint 20 éves tapasztalatunkkal támogatni tudjuk a lengyel és magyar e-kereskedelem fejlődését. Az országhatárok ma már nem jelentenek akadályt az e-kereskedelemben, ezért az IdoSell célja, hogy támogassa ügyfeleit az európai piac integrációja során.” – nyilatkozta Paweł Fornalski, az IdoSell vezérigazgatója a Shoprenter Blogjában.

Hogy mit jelent ez a Shoprenter jövőjére nézve?

“Egy óriási lehetőséget, hogy ügyfeleinknek nyújtott szolgáltatásaink mennyiségét, de legfőképpen minőségét megemeljük. Az elkövetkező években olyan lehetőségek nyílnak meg a Shoprentert használó webáruház tulajdonosok számára, amelyek korábban elképzelhetetlenek lettek volna a hazai piacon.”  – mondta a Shoprenter ügyvezetője, Szivák Tamás, aki a menedzsment többi tagjával együtt marad a cég élén a magyar-lengyel tulajdonosok bizalmát élvezve.

A lengyel e-kereskedelmi piac ugyanis fejlettebb a hazainál, amelyre jó példa, hogy a hazánkban még csak 2 éve elérhető Google Shopping szolgáltatás Lengyelországban már 2013 végén bevezetésre került.

Az együttműködéssel, az érett e-commerce technológiai és üzleti háttér megismerésével a Shoprenter számára lehetőség nyílik arra, hogy a legjobb megoldásokat a hazai gyakorlatba is átültesse, elsőként tegye elérhetővé azokat ügyfelei számára, valamint az új technológiák következtében a több milliárd forint forgalmat generáló webshopok számára is teljes körű szolgáltatásokat nyújtson.

A Shoprenter csapatát tranzakciós tanácsadóként az Absolvo Consulting támogatta.

„Nagy megtiszteltetés volt egy ilyen dinamikus csapattal dolgozni a tranzakción. Újabb lezárt technológiai deal, újabb Absolvo siker az e-commerce szegmensben is” – teszi hozzá a projektet az Absolvo oldaláról támogató Horgos Lénárd.

 

Felhasznált források:

Forbes: Magyar startup exit – Shoprenter-Idosell
Szávai Norbert CMO cikke a Shoprenter.hu blogjában