IPR-Insights

Az IPR-Insights Magyarországon piacvezető a software asset management tanácsadás területén

Software asset management területén hazai piacvezető, sikeres magyar tanácsadó cég növekedési kockázati tőkebevonásának támogatása a felkészülésben és a tranzakció során.

Az egyik igen bölcs cégvezető/társtulajdonos Ügyfelünk, akit nagyon tisztelünk és becsülünk: az üzleti tervezést nem vette félvállról, a piacra lépési modelleket, a csatornákat, a piacokat tesztelni akarta, megfelelően felmérni, már-már megvalósítani, nem „csak” excelt akart. Tudni akarta, működni fog-e. Valóban van-e reális esély a nemzetközi piacra lépésre, mi fog működni, mibe fog kerülni.

Külföldi kollégáinkkal együtt felmértük a piacokat, meetingeket szerveztünk, kutattunk, validáltunk, visszajelzéseket gyűjtöttünk hónapokig. Majd következett a – már tapasztalati adatokra épülő – üzleti tervezés, TAM (total addressable market) meghatározás, célpiac priorizálás, azaz a stratégia véglegesítése, finomhangolása.

Feladatunk volt a nemzetközi terjeszkedési stratégia kialakítását követően:

  • az üzleti tervezési folyamat támogatása,
  • a pénzügyi terv elkészítése,
  • a struktúra validálása,
  • a cégérték és az exit stratégia meghatározása,
  • a befektetői feltételek ismertetése az Alapítókkal, NO GO kritériumok meghatározása.

Tudták és értették, a sikeres tőkebevonáshoz profi felkészülés szükséges: teaser, befektetői prezentáció, befektetői profil kialakítása, longlist kidolgozása. Amikor minden a kezünkben volt, indulhattak a kockázati tőkealapokkal való kapcsolatfelvételek, tárgyalások, bemutatkozások, sok-sok kérdés-válasz. Majd a prezentációk után érkeztek sorban a befektetői ajánlatok, értékeltük közösen a term sheet-eket. Ilyenkor mindig cél Megbízónk tárgyalási pozíciójának erősítése, a tárgyalások hatékony, de kiegyensúlyozott támogatása. A befektetői – Jeremie alap – ajánlat elfogadása után az átvilágítás, majd a tranzakció zárásának támogatása volt tanácsadóink feladata.

1,4M EUR tőkebevonással indult el a cég a regionális terjeszkedés útján. Azon kevés Jeremie befektetések közé tartozik, ahol tényleg dinamikus a növekedés, és bár kihívások vannak, újabb és újabb stratégiai lépések készülnek. Meggyőződésünk, hogy a siker – nemcsak a tőkebevonás, a megvalósítás, a növekedés sikere – részben az alapos, de lean, céltudatos előkészítésnek is köszönhető. Minden pillanatban szorítunk nekik a további sikerekért.