Equity Reggeli – esettanulmányok kávé mellett

Tőkebevonás, stratégiai befektetők, cégeladás, exit

Összefoglaló, főbb konklúziók

Cégünk partnere, Horgos Lénárd a CEE régiós kockázati- és magántőke, valamint M&A piacok áttekintésével nyitotta meg az eseményt, mintegy hátteret adva az üzleti reggeli esettanulmányainak, és felvillantva a közeljövőben várható további trendeket is.

A kockázati és magántőke piacon a finanszírozás teljes vertikumában találunk befektetőket és befektetési konstrukciókat, az ötletfázistól, inkubálástól, accelerációtól a „hagyományos”, korai és érett fázisba fektető kockázati tőkén át a mezzanine és private equity finanszírozásig.

Az elmúlt években azt tapasztaljuk, hogy erősödött a nagyvállalati (pld. Telenor, MOL) szerepvállalás is a fiatal tehetségek accelerálásában, mentorálásában, valamint az állami szerepvállalás az ígéretes, korai fázisú projektek kockázati tőke finanszírozásban, elsősorban a Hiventures tevékenysége által.

Csak az itthon aktív kockázati tőkebefektetők ~ 140-160Mrd HUF befektethető tőkével rendelkeznek, összehasonlításul ez nagyobb összeg, mint a 2009-2016 között befektetett Jeremie alapok és további alapok összes forrása.

A nemzetközi, régiós befektetők részéről szintén élénkülő érdeklődés mutatkozik a tehetséges hazai és régiós csapatok, projektek iránt, új szereplők jelentek meg a hazai piacon, mint az MCI Capital, a Trind Ventures vagy épp a Deutsche Telekom Ventures.

Kockázati tőke és private equity befektetők a CEE régióban

VC/PE landscape – CEE régió

A régiós cégeladások és cégfelvásárlások – M&A – piacán a 2015-2016. évi erőteljes növekedés után 2017 visszaeső aktivitást mutatott, az előző évhez képest mennyiségben 10%-kal, értékben 35%-kal kevesebb deal zárult (forrás: WolfTheiss Corporate Monitor FY2017). 2018-ban azonban ismét élénkülést várunk.

A CEE régió ugyanis továbbra is az európai stratégiai befektetők számára lesz elsődleges célpont, és a korábban a régióban tranzakciót bonyolított befektetők 85%-a ismét befektetne.

Az iparágakat tekintve továbbra is a technológia érzékeny (telco, medtech, pharma, biotech) és fogyasztói ágazatokban várunk kiemelkedő aktivitást. A felvásárlásokat a technológiai akvizíció, az új piacok szerzése és a portfólió diverzifikáció fogja motiválni.

Starschema 5 millió USD tőkebevonás – sikeres zárás számos fordulattal

A piaci háttér bemutatását Ügyfelünk, a Starschema közelmúltban sikeresen zárt, 5 millió USD értékű tőkebevonásának esettanulmánya követte.

A csapat a magyar piacon kategóriájában piacvezető, árbevételüket 2011 óta minden évben közel megduplázták, míg 2016-ban elérték a 7 millió USD-t. A további növekedés biztosításához, a regionális és tengerentúli piaci jelenlét erősítéséhez és a Big Data szegmens regionális piacvezető pozíciójának megalapozásához, valamint a növekedés finanszírozásához tőkebevonást hajtottak végre.

A Big Data, Business Intelligence, adatvirtualizáció és adattárház fejlesztés és tanácsadás területén tevékenykedő Starschema Ügyfelei között olyan cégekkel találkozunk, mint az Apple, a Facebook vagy a Netflix (és sokan mások a Fortune 500 óriások közül…).

Csillag Péter és Földi Tamás, a két alapító-tulajdonos 11 éve indították a céget,  és főleg alvállalkozóként, freelancerként dolgoztak nagyobb cégeknek. 2010-ben kezdték meg a tudatos stratégia- és cégépítést, csapatépítést, üzletszerzést, mely szárnyaló növekedést hozott számukra.

A tőkebevonási folyamat 2016 végén kezdődött, és 2018. február közepén zárult, melynek részleteiről, kihívásairól, nem várt és bizony nem kevés fordulatáról is kendőzetlenül beszélt Péter és Tamás, rávilágítva arra, hogy sem a felkészülés jelentőségét sem a folyamat időigényét nem szabad és nem is érdemes alábecsülni.

2016-ban 12 potenciális kockázati- és magántőke befektetőt listáztunk, akik számára érdekes lehet a Starschema „sztorija”, végül a short listen 8 kifejezetten tech&data és CEE régiós fókuszú befektető maradt, akikkel megkezdődött az „érdemi munka”, kérdések, válaszok, telefonok, egyeztetések…

Év végén eredményei alapján a Starshema felkerült a Deloitte Fast 50 listájára, melynek hatására „bejelentkezett” néhány nagy nemzetközi stratégiai befektető. A tárgyalások innentől párhuzamosan zajlottak, mely az üzleti terv folyamatos update-jét, számos forduló kérdés-feleleket hozott, míg 2017 Q3-ra két pénzügyi és egy stratégiai befektetőre tisztult a shortlist.

A befektetői tárgyalások során fontos tapasztalat volt Péterék számára, hogy „mindenki a szebbik nadrágját veszi fel” – azaz, hogy mind a befektetők, mind az alapítók részéről kiemelt szempont ebben a fázisban, hogy bemutassák a „portéka” legvonzóbb, legígéretesebb oldalát.

„Ez természetszerű része minden tranzakciós, „ismerkedési” folyamatnak, hiszen egyfajta házasságra kívánunk lépni a másik féllel, szeretnénk minél csinosabbnak bemutatni a menyasszonyt. Ez azonban nem jelentheti a kockázatok, tények eltorzítását, elhallgatását, hiszen az átvilágítás mindenre fényt fog deríteni, és bizony, ha akkor kerülnek elő kellemetlen meglepetések, az bizony a deal-t is meghiúsíthatja. Sikeres deal-t és hatékony jövőbeni együttműködést csak őszinte alapokra lehet helyezni” – tette hozzá Horgos Lénárd, a Starschema-t a deal során támogató szakértői csapatunk vezetője.

Júliusban fogadta el a csapat az ún. term sheet-et, így megindultak az előkészületek az átvilágításra, data room előkészítés és feltöltés, pénzügyi-, adó- és jogi átvilágítás – ami a tervezett 2-3 hét helyett bizony 2 hónapot és rengeteg adatszolgáltatást, extra időt és kapacitást vett igénybe, komoly próbatétel elé állítva az alapítókat.  Az első körös SPA 122 kommentet tartalmazott, amely ismét hosszú, olykor hajnalig tartó tárgyalásokat és egyeztetéseket eredményezett, még a karácsonyfa alól is…

A deal-t február 16-án zárták.

Az alapítók kiváló együttműködésről számoltak be a befektetővel, aki olyan profizmust és módszertanokat hoz a közös munkába, amely támogatja őket a céljaik elérésében, a tőkebevonás folyamatát, fordulatait pedig rendkívül hasznos tapasztalatként értékelik.

Tamás és Péter az alábbi jó tanácsokban foglalták össze a legfontosabb tapasztalataikat:

  • A felkészülést nem lehet megspórolni.
  • Egy tanácsadó pontosan tudja, mit és hogyan akar látni és hallani a befektető, célszerű őket bevonni a folyamatba!
  • Türelem – nem lesz villámháború!
  • A tőkebevonás olyan mint egy házasság. Csak olyan befektetővel érdemes dealt csinálni, akivel együtt is tudsz működni!
  • Bármennyire felkészülsz is, lesznek meglepetések, nem várt fordulatok!

Élet az exit után

Mészáros Csaba, az evopro Holding tulajdonos-ügyvezetője 2014-ben értékesítette az akkor közel 1000 fős evopro cégcsoport profitjának jelentős részét termelő ipari és beágyazott szoftverfejlesztési és szolgáltatási üzletágát a nemzetközi Accenture-nek – és folytatta tovább tevékenységét mindössze 200 szakemberrel járműipari, atomenergetikai és innovációs projekteken.

Akkor sokan csődöt jósoltak, az exit azonban dinamikus növekedést hozott, és cégcsoport mára ismét elérte a korábbi, exit előtti 70 millió EUR-s árbevételi szintet!

Az exit azonban számos nem várt tanulságot, tapasztalatot is hozott, amelyekbe Csaba beavatta a résztvevőket, és bemutatta azt is, miért fontos a fókuszálás, az exitet követő befektetési döntések céljának és szerepének meghatározása, vagy a befektetési célpontok értékelése, kiválasztása, és folyamatos minősítése a későbbi együttműködés során, ha ismét a dinamikus növekedés a cél.

Rávilágított arra is, hogy a közös célokon és a hasonló értékrenden alapuló együttműködés mellett az a bizonyos hamisítatlan entrepreneur hozzáállás is kiemelten fontos a sikeres növekedés szempontjából.

Legyen szó tőkebevonásról vagy cégeladásról, exitről, a Felek érdekeinek harmonizálása, a közös nevező megtalálása, és a mindkét fél számára kölcsönösen előnyös deal feltételek kialakítása a sikeres deal és a hosszú távú együttműködés kiemelt feltétele.

A tőkebevonás és a cégeladás azonban nem mindennapi rutinfeladat.

A befektető-keresésbe, a tranzakció előkészítésébe és lebonyolításába érdemes olyan szakértőt bevonni, aki rendelkezik tranzakciós tapasztalattal, kellő rugalmassággal, kreativitással és magabiztos szakértelemmel tud reagálni nem várt helyzetekben is, és „higgadt mediátorként” a megfelelő eszközökkel tudja irányítani a Feleket és közelíteni az álláspontokat a sikeres megállapodás érdekében.