Absolvo
Equity Thursday meetup - kockázati tőke nyakkendő nélkül

Féljünk-e a befektetési szerződések rémisztő feltételeitől?

Legyen szó akár VC/PE befektetésről, akár cégeladásról, a körültekintő és alapos felkészülést követően elérkezhet az a várva várt pillanat, amikor a befektetési / adásvételi szerződés tervezetét a kezedben tartod – benne számodra ismeretlen, akár értelmezhetetlen pontokkal és kifejezésekkel, ijesztőnek látszó / hangzó feltételekkel, biztosítékokkal és kilátásba helyezett következményekkel, vagy épp ellenkezőleg: első ránézésre nem látsz semmilyen buktatót, ami miatt legalább is egy kicsit el kellene gondolkodni.

Még inkább összetett, tisztánlátást, speciális szakértelmet és tudást igénylő a helyzet egy PE befektetés, kivásárlás, M&A tranzakció esetén, de a tét a cégméretből, valuation-ből és nemzetközi perspektívából adódóan sokszorosan nagyobb lehet…

A meetupon tapasztalt jogászokkal beszélünk a következőkről:

 • Melyek azok a feltételek, amelyek rémisztőnek tűnhetnek, és valóban azok-e, vagy csak „riogatás” az egész?
 • Milyen feltételeknél és biztosítékoknál húzzuk be a féket, milyen következményekkel járhat a papírforma szerint, ha „nem vagyunk észnél”?
 • Milyen eszközei vannak a befektetőnek betartatni a szerződést, mit alkalmaznak a leggyakrabban és milyen sikerrel? Hol van leginkább probléma?
 • Megszegem a szerződést, ha nem jönnek az üzleti vállalások? Mi ennek a következménye?
 • Mi történik, ha nem teljesülnek a szerződéses feltételek, vagy megszegem a megállapodást? Milyen szankcióra számíthatok ténylegesen? Gyakran pereskednek a befektetők?
 • Ha perre megyünk, mire lehet számítani? Rámegy a cégem és a „gatyám” is?
 • Mennyire eredményesek az ilyen perek, mennyire védhetőek / kikényszeríthetőek a szerződés pontjai? Van erre sikeres és sikertelen példa?

Ezt a témát fogjuk körbejárni tapasztalt tranzakciós jogi szakértő vendégeinkkel, a hazai startup szcéna jól ismert jogászával, Bóné Lászlóval, és a világ egyik legnagyobb nemzetközi jogi irodájának, a Baker McKenzie-nek magyarországi partnerével, a kockázati tőkebevonás mellett a nemzetközi PE és M&A tranzakciók terén is otthonosan mozgó Fehérváry Ákossal.

Moderátorként Horgos Lénárd (Absolvo) mellé csatlakozik egyenesen az USA-ból Félegyházi Márk, a többszörös nemzetközi díjnyertes online IT security tréning platformot fejlesztő Avatao.com foundere és CEO-ja, aki immáron két sikeres befektetési kör (seed és late seed) személyes tapasztalataival felvértezve fogja az alapítói aspektust képviselni.

Féljünk-e a befektetési szerződések rémisztő feltételeitől - meetup

A programról:

 • Az ingyenes online meetup Zoom-on zajlik majd, az Equity Thursday meetup csoporton keresztül regisztráció szükséges.
 • Kérünk, hogy 17.00-17.15 között jelentkezz majd be a regisztráció után kapott linken keresztül a „váróba”, kezdéskor a meetup host enged majd be
 • 17.15-kor kezdünk
 • A meetupot kb. 18.45-kor zárjuk a Q&A-vel.

További részletek, információk, regisztráció: Equity Thursday meetup – Féljünk-e a befektetési szerződések rémisztő feltételeitől?

Key takeaways – videók:

Féljünk-e a befektetési / adásvételi szerződések szankcióitól?

Ijesztőnek tűnő feltételrendszer, biztosítékok és kilátásba helyezett szankciók – de mennyire eszik forrón azt a bizonyos kását? Mi történik a valóságban, ha probléma van, nem teljesülnek a vállalások, szerződésszegés, stb. történik? Gyakori-e, hogy a befektetők élnek a szankciókkal vagy perre mennek, vagy inkább az üdvözítő megegyezés a cél? Kinek mi az érdeke ezen a téren?