geladás, -vásárlás, M&A

Az M&A projektek minden esetben komplex és kritikus kihívások egy vállalkozás életében, legyen szó cégeladásról, felvásárlásról, alapító-tulajdonos kiszállásáról, vagy más M&A tranzakcióról. A tranzakciók folyamatának, az egyes hazai vagy nemzetközi befektetők, vevők ismerete, mély pénzügyi és cégértékelési tudás, valamint az iparági kapcsolatok nélkül nem lehet maximalizálni a cégértéket – vételárat, ami a vállalkozók egyik kiemelt célja. Az equity story kialakításától a tranzakció megvalósításáig vagyunk partnerek a dealekben elsősorban CEE régióban és Európában:

  • Cégeladások, összeolvadások teljes körű támogatása (sell-side, buy side), M&A tranzakciók menedzsmentje
  • Exit stratégia kialakítása, cégérték növelés,
  • Üzleti és pénzügyi tervezés, cégértékelés, átvilágítás támogatása
  • Nemzetközi és hazai stratégiai, pénzügyi, szakmai befektetői kapcsolatok
  • SPA/SHA tárgyalások, tranzakció eredményes zárásának támogatása

Tipikus M&A tranzakcióink iparágtól függően 3-5M EUR felettiek, akár hazai vagy nemzetközi dealről (és befektetőről) legyen szó.

Cégeladások kulisszatitkai

Cégeladás, tulajdonosi exit

Valljuk: A cégeket eladják, nem megveszik.

A megfelelő felkészülés, a tudatos „vevő-kiválasztás”, az átgondolt tárgyalási stratégia a tranzakció esélyét és a várható vételárat is jelentősen növeli. Mondhatnánk így is: a menyasszonyt fel kell öltöztetni.

Az eladó oldali (sell side) tranzakciók motivációja sokrétű lehet: akár kockázati tőkebefektető exit-je miatt, akár utódlási problémák vagy nyugdíjba vonulási tervek, netán egy másik vállalkozás, „életcél” késztetheti a tulajdonost a cégeladásra részben vagy egészben. Habár a döntés meghozatala után mindenki szeretné mihamarabb megvalósítani a tranzakciót, függően, attól hogy a cég mennyire kész a tranzakcióra, ennek időigénye akár 1-2 év is lehet. Gyorsan és olcsón nyilván könnyebb eladni egy céget, de mi az optimális maximumot akarjuk kihozni a dealből a vevő elvárásainak megfelelően, akár a vételár vagy egyéb – például a cég további jövője, munkavállalók érdeke, jogi és adózási megfontolások, kötelezettségek – paraméterek függvényében. És ezért keményen meg is dolgozunk: a felkészülés első lépéseitől a tranzakció zárásáig támogatjuk Ügyfeleinket, az alábbiak szerint: