Ki adja el a terméked, avagy hogyan változik a sales helye a növekedő cégekben?

BLOG - A sales és a marketing csapat sok tekintetben különbözik a vállalat többi részlegétől, üzleti szempontból azonban van egy nagyon markáns különbség: ők azok, akik a pénzt/bevételt/profitot hozzák. Emiatt meghatározó kérdés, hogy mekkora erőforrást tudunk ide allokálni, hány ember dolgozik a cégünk növekedésén. Mindez organikus növekedés esetén is fontos, még inkább akkor, amikor külső tőkét szeretnénk bevonni, hiszen a befektetőnek be kell mutatnunk, hogy realizálni tudjuk majd azokat a növekedési terveket, amiket az excelbe beterveztünk. De hogyan fogjunk hozzá?

Egyedül vagy csapatban?

Horváth Barnabás
/
/
BLOG - A vállalkozás megalapításához az ötlet a legfontosabb. Vagy mégsem? A VC befektetők a startupok esetében egyöntetűen a csapatot nevezik meg, mint a legfontosabb tényezőt, és ez a későbbi fázisban is meghatározó szerepet tölt be. Ez nem véletlen, ugyanis a CB Insights elemzése szerint a bukást okozó tényezők között 3. helyen szerepel a nem ideális csapat, közvetve pedig mindegyiknek köze van hozzá... A VC befektetések esetében, különösen a startupoknál, a csapat összetétele és dinamikája bizony a végleges döntésnek akár a 70%-át is adhatja!

Mennyire fontos a pénz egy startupnak? – avagy mit tanulhatunk 2017. legnagyobb csődjeiből – 2.rész

Horváth Barnabás
/
/
BLOG - Bejegyzésünk első részében olyan – ambiciózus tervekkel és kockázati tőkebevonással – útnak indult startupokat kezdtünk el vizsgálni, amelyek pályafutása a fényes siker helyett látványos bukásba fulladt. A tőkeellátottság egy startup esetében mindig kritikus tényező, de csak az esetek 8%-ában okozta a csődöt a befektetői oldal érdektelensége. Ugyan 30%-ban okozta a bezárást az, hogy az adott cég kifogyott a pénzből, ez azonban nem összekeverendő a finanszírozás hiányával. Ha tehát nem a pénzhiány a bukás oka, akkor micsoda? Folytatjuk elemzésünket a 2017 tőkével legjobban ellátott startupjaival, akik nem élték meg 2018-at...

Mennyire fontos a pénz egy startupnak? - avagy mit tanulhatunk 2017. legnagyobb csődjeiből - 1.rész

Horváth Barnabás
/
/
BLOG - Montecuccoli, Habsburg tábornok mondta azt a hadászat tudományáról, hogy mindössze három dolog kell hozzá: Pénz, pénz, és még több pénz. Ezt az analógiát, sok más területtel együtt, a vállalkozások sikerességéhez is gyakran hozzá szokták rendelni. De, ahogy az említett tábornok is bebizonyította az örökségével, a való életben sok más tényező is közrejátszik a sikerhez – vagy épp a kudarchoz. Az alábbiakban olyan startupoknak a történetét vizsgáljuk, akik kockázati tőkebefektetéssel kezdtek el növekedni,… és 2017-ben végleg bezártak. Nézzük meg, milyen okok vezettek a bukáshoz!

2018-as M&A trendek - mire számíthatunk az első negyedév alapján?

Dancs Anetta
/
/
BLOG - 2018-ból már eltelt több mint egy negyedév, az elemzések és az előrejelzések azt mutatják ez egy kiemelkedően aktív év lesz M&A tranzakciók szempontjából. Ha cégük eladását fontolgatják vagy épp a régióban keresnek potenciális célpontokat, akkor nagy eséllyel a legjobb időszakot választják erre. De melyek a jelenlegi globális és CEE/SEE régiós trendek, mire számíthatunk?

B2B hideghívás - miért nem mondhatunk le róla?

Gyurácz Németh Iván
/
/
BLOG - A hideghívás az értékesítés fekete báránya. Ki ne találkozott volna olyan értékesítővel, aki az interjún elmondta, hogy mindent vállal, de hideget nem hív. Tegye fel a kezét, aki nem olvasott az elmúlt félévben legalább 2 különböző cikket, elemzést arról, hogy a hideghívás halott. Ugyanakkor ismerek olyan hardcore értékesítőket, akiket éppen az motivál, ha azzal a kihívással találják szembe magukat, hogy ismeretlen helyre bejussanak és kiüssék onnan a már bent lévő konkurenst. Itt az ideje, hogy beszéljünk a hideghívásról!

Kockázati tőke: smart money és ami ebből igaz

BLOG - A vállalkozók, startupok 5-6 éve még nem tudták mi az a smart money. Elindultak a témát feldolgozó – néha kifigurázó – blogok, rendezvények, meetupok, és minden tőke iránt érdeklő vállalkozó „rákapott” a smart money kifejezésre. Manapság egy befektetőnek bizony fel kell készülnie arra a kérdésre, hogy „jó, jó, de mit kapunk még a pénzen kívül?”.

A kevesebb néha több: hogyan segíti a növekedést a fókuszálás?

Gyurácz Németh Iván
/
/
BLOG - Gyorsan és dinamikusan növekedni (sőt, egyáltalán növekedni) csak úgy lehet, ha minél több Ügyfélnek minél több terméket vagy szolgáltatást adunk el. Vagy mégsem? Hiszen azt is látjuk, hogy a növekedésnek sokszor éppen az a gátja, hogy nem egy-egy kiválasztott, jól körülhatárolt, validált célcsoportnak értékesítenek a cégek.

Amikor “rosszfej” a befektető – mikor légy óvatos?

Horgos Lénárd
/
/
BLOG - Csodálatos és kényes függőség van a befektető (legyen az kockázati tőkés, private equity vagy akár szakmai befektető is) és a vállalkozó / entrepreneur / projektgazda között.A befektető helyet keres a pénzének (akár sajátja, akár másét menedzseli), a vállalkozó pénzt keres, hogy megvalósíthassa álmait / növekedési céljait. Ez egy jónak tűnő felállás, nem?

Mennyit adnak a cégemért?

BLOG - Sok cégtulajdonos teszi fel nekünk ezt a kérdést. Vagy azért, mert valamilyen tranzakcióra készül (cégeladás, összeolvadás egy másik vállalattal, stb.), vagy azért, mert cégvásárlási szándékkal kopogtat nála egy befektető, és jó lenne tudni, hogy az ár, amit ajánlott, mennyire reális.