Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Revving up the startup race: venture capital funds slam the brakes on deals, funding only the most promising!

BLOG - In the fast-paced world of startups, the engines seem to be losing steam as VC Funds tighten their grip on the accelerator. The funding landscape is experiencing a notable shift with a reduction in the number of completed deals, VC firms are becoming increasingly discerning, carefully selecting only the most promising and deserving startups to support, as funds concentrate their resources on backing the truly exceptional companies that have the potential to make a lasting impact in the market.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Unveiling the hidden dangers of questionable market reports: a must-read for business owners and investors

BLOG - Shady market research companies can easily mislead anyone regarding the trends and expectations in any market segment. In this post, we'll guide you through the challenging landscape of questionable market reports (case study included). By the time you finish reading, you'll be equipped with the tools to identify doubtful data and safeguard your decisions and investments.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Tech savvy & wealthy: Ranking Europe’s top 10 Private Equity firms by dry powder for tech deals

BLOG - The private equity market demonstrated remarkable activity in 2021 and 2022. Record-breaking transaction values and volumes, driven by ample dry powder available to firms, highlight the industry's strength and potential and project a promising future. PE play a crucial role in funding and supporting the growth of companies across industries, incl. ICT, tech and tech-enabled services. In this blog post, we explore the top European PE firms with the largest dry powder and strong focus on investing in tech companies in Europe.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Kockázati tőke, private equity, cégeladás, M&A 2023-ban

Napjaink kihívásokkal teli piaci környezete számos növekedést tervező, esetleg tőkebevonást vagy M&A tranzakciót fontolgató cégtulajdonost állít dilemma elé: hogyan finanszírozzam cégem további növekedését, hol és hogyan találok befektetőt, érdemes-e egyáltalán most tranzakcióban gondolkodni? Március 9-i üzleti eseményünkön meghívott Vendégeinkkel, cégtulajdonosokkal és nemzetközi befektetőkkel konkrét példákon, megvalósult tranzakciókon és személyes tapasztalatokon keresztül mutatjuk be azokat a sarokpontokat, amelyek most különösen fontosak a nemzetközi befektető-keresés és egy sikeresen és jó feltételekkel zárható tranzakció szempontjából.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Régiós stratégiai befektetővel növekszik tovább a Growww Digital

Sikeres tranzakciót zárt Ügyfelünk, a Growww Digital a CEE régió egyik vezetődigitális marketing ügynökségével, a lengyel Bluerank-kel, amely kisebbségi tulajdonrészt szerzett a magyar vállalkozásban. A szakmai befektetés célja a Growww Digital ambiciózus növekedési és nemzetközi terjeszkedési terveinek támogatása. A tranzakcióval egyidőben management buyout is megvalósult, az egyik alapító-tulajdonost vásárolta ki alapítótársa, a management néhány tagja ill. az új résztulajdonos Bluerank.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Jelentős változások a régió kockázati tőke piacán – mit várhatunk 2023-ban?

BLOG - A CEE régió kockázati tőke piacán a 2021-es rekord évet követően 2022-ben ugyan visszaesés tapasztalható, de a befektetési aktivitás így is kiemelten erős maradt. A kiszámíthatatlan piaci környezet jelentős változásokat hozott, a befektetők óvatosabbak lettek, fokozottan előtérbe kerül a biztonságosabb, fenntartható növekedést és hatékony tőkefelhasználást biztosító befektetések iránti igény. Mivel érdemes most számolniuk azoknak, akik tőkebevonás előtt állnak?
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Sikeres M&A tranzakciót zárt a PingPong UX a globális piacvezető Contentsquare-rel / Hotjar-ral

HÍR - Az Egyesült Királyságban alapított Ügyfelünk, a user experience kutatás és tesztelés területén működő PingPong UX Ltd. sikeres M&A tranzakciót zárt a szegmens egyik globális piacvezető szereplőjével, a francia Contentsquare-rel, aki 100% tulajdonrészt szerzett a vállalkozásban. Contentsquare az elmúlt évek során növekedése gyorsítására összesen 1,4 milliárd USD tőkét vont be. A PingPong a Hotjar portfóliójába integrálódik majd „Hotjar Engage” név alatt. A PingPong UX Ltd-t az Absolvo M&A csapata támogatta a tranzakciós folyamat során.
Equity Reggeli - Tulajdonosok beszámolói cégeladás, tőkebevonás, exit témában

Equity Reggeli – tulajdonosok beszámolói tőkebevonás, cégeladás, exit témában

RENDEZVÉNY - Szeptember 13-án olyan alapítók, cégtulajdonosok személyes beszámolóit mutatjuk be, akik vagy a közelmúltban zártak kockázati tőke ill. M&A tranzakciót, vagy már évekkel ezelőtt értékesítették cégüket / hajtottak végre exitet. Meghívott Vendégeink saját élményeiket, tapasztalataikat, az átélt kihívásokat és a levont tanulságokat fogják megosztani konkrét példáikkal fűszerezve a tranzakciókkal vagy az exitet követő életútjaikkal kapcsolatban, így mutatva egy lényegesen árnyaltabb képet tranzakciót tervező vagy arra készülő vállalkozó-társaiknak az üzleti reggelin.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

2,4 milliárd Ft kockázati tőkével növekedhet tovább a Continest

HÍR - Az egyedi fejlesztésű, összecsukható konténereket gyártó és forgalmazó Ügyfelünk, a Continest Technologies 2,4 milliárd Ft befektetési összegű, szindikált tőkebevonási kört zárt a jelenlegi kockázati tőkebefektető DBH, valamint a Focus Ventures és a Hiventures részvételével. A tőkebevonás többek között a jelenleg is meghatározó nemzetközi tevékenységük kiterjesztését, új piacokon való megjelenést és egy új gyáregység létrehozását célozza.
Cégértékelés - Equity Reggeli 2022. június 8-án

Equity Reggeli a cégértékelésről

RENDEZVÉNY - A június 8-i üzleti reggeli fő témája a cégértékelés, a cégérték meghatározásának gyakorlati módszerei, valamint a cégérték és a vételár összefüggései, mely kiemelt érdeklődésre tarthat számot mindazon cégvezetők, tulajdonosok körében, akik a közeljövőben pénzügyi vagy stratégiai befektetőt terveznek keresni, esetleg cégeladást vagy cégfelvásárlást terveznek. Meghívott Vendégeink között olyan pénzügyi befektetőket és sikeres M&A tranzakciót végrehajtó vállalkozásokat üdvözölhetünk majd, mint a Sandberg Capital, a Day One, a Lead Ventures ill. a TechTeamer.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Hatalmas erők feszülnek egymásnak: mi köze az energiaár-robbanásnak a cégfelvásárlásokhoz?

BLOG - Növekvő fogyasztói árak, infláció, emelkedő kamatok – nehéz elképzelni, hogy ez hatással lehet akár egy M&A tranzakcióra is, de bizony van összefüggés. Ezek a folyamatok ugyanis akár negatív irányba befolyásolhatják a valuation-t, mert drágíthatják a tranzakciót. Eközben hatalmas összegek türelmetlenül várakoznak a befektetőknél, és az étvágy / motiváció is adott. Hogyan feszül egymásnak ez a két erő? Mely cégek tudnak jól kijönni ebből a helyzetből, mire érdemes odafigyelni, ha tranzakcióra készülünk?
Kamatemelés, infláció - mire számítsunk M&A tranzakció esetén?

A kamatemelési ciklus hatása az M&A és tranzakciós piacra

RENDEZVÉNY - 2022. március 2-i online eseményünk aktualitását a növekvő infláció, illetve ennek féken tartására irányuló jegybanki kamatemelések indukálják. Az esemény során meghívott Vendégeinkkel, szakértőinkkel szeretnénk megvilágítani, hogyan befolyásolja az infláció, a kamatok emelése a cégeladások, cégfelvásárlások piacát, a befektetői kedvet, az árazást, a tranzakciók finanszírozását. Számítsunk-e kivárásra, kevesebb tranzakcióra, csökkenő cégértékre, alacsonyabb vételárra, ha értékesítenénk cégünket?
Kockázati tőke - a legfontosabb tudnivalók befektetőt kereső vállalkozásoknak

Kockázati tőke – a legfontosabb tudnivalók befektetőt kereső vállalkozásoknak

BLOG - A vállalkozásoknak eltérőek a finanszírozási igényei és lehetőségei attól függően, hogy korai, vagy már érettebb, növekedési fázisban tartanak-e; más-más kihívásokkal, feladatokkal kell szembenézniük, más-más kockázati tényezőkkel bírnak, és a növekedési céljaik is különböznek. Kinek való és kinek nem a kockázati tőke, mit keresnek a befektetők, hogyan érdemes felkészülni? A kockázati tőke típusai, működése, célja és legfontosabb jellemzői befektetőt kereső vállalkozásoknak.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Nem vesznek meg bárkit a technológiai óriások – az IT tranzakciók aktualitásai

BLOG - Az elmúlt években az M&A tranzakciók piacán a technológiai szektor elképesztő növekedést produkált, 2021-2022-ben pedig a szárnyalás minden bizonnyal folytatódik. Pénz van, étvágy van, de ez nem jelenti azt, hogy minden céget jó áron, jó feltételekkel és magától értetődően valamelyik technológiai óriásnak lehet eladni. Mit tapasztaltunk az elmúlt évek tech tranzakciói és befektetői kontaktingjai során, hogyan működnek, mit keresnek a vevők?
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

A Shoprenter sikeresen értékesítette többségi tulajdonrészét a lengyel e-commerce óriás IAI-nak

HÍR - Sikeres M&A tranzakciót zárt az Innonic Csoporthoz tartozó Ügyfelünk, a magyar piac meghatározó, SaaS alapú e-commerce platformszolgáltatója, a Shoprenter a lengyel piacvezető IAI-val (IdoSell), aki többségi tulajdonrészt szerzett a magyar vállalkozásban. A Shoprenter / Innonic csapatát tranzakciós tanácsadóként az Absolvo támogatta.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Scaling internationally from CEE – first-hand experience from 500 Startups

MEETUP - If you want to build a successful startup / scaleup, raise capital to support your ambitious growth, you need to think globally, enter international markets and face a bunch of tough challenges leaving CEE. We will proudly host Enis Hulli from the most active global early stage VC firm 500 Startups and take his personal advice based on his deep experience in supporting CEE/SEE startups entering the global playground. When is the right time? What are the main risks and challenges on scaling beyond CEE, incl. founder mindset, sales, marketing, hiring, organization, culture, etc.?
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

The realistic timeframe of scaling vs. VC investment horizon

MEETUP - After fundraising, the growth expectations from VCs put a huge pressure on founders. They have to deliver proft, prepare for exit, close the fund; but what is the realistic timeframe of scaling, how does it fit into VC lifecycle, how do they handle the conflicts of time horizons? Can an investment approach be an ideal solution for every startup, where there is no exit pressure, and the investor is seeking long-term partnership with portfolio companies?
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

A határzárak sem állítják meg a befektetőket: lehet-e céget venni videohívásban?

BLOG - Miközben a világjárvány kezdetén még egyáltalán nem tűnt reálisnak, hogy az online térben vegyenek cégeket a befektetők, ma már egyáltalán nem ritka, hogy úgy zárulnak tranzakciók, hogy a felek soha nem találkoztak „élőben”. A befektetők is alkalmazkodtak az új körülményekhez, mert alkalmazkodniuk kellett, a dealek során pedig felértékelődött a bizalom kérdése. De vajon képernyőn keresztül meg lehet-e állapítani egy cégről, hogy kivételes, valóban „főnyeremény”?
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Cégeladások, felvásárlások – érdemes-e céget eladni 2021-ben?

BLOG - 2020-ban a cégeladások, felvásárlások és összeolvadások piaca (M&A) a világjárvány következtében globálisan visszaesett az előző évhez képest – ahogy sok más szektor is. Az első féléves adatok összeomlást mutattak, ám amint az első sokk után a szereplők is alkalmazkodtak a következményekhez, a tranzakciók új erőre kaptak. Idén pedig folytatódhat a növekedés, hiszen a felvásárlásoknak számos hajtóereje lesz 2021-ben.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

The role of outbound approach in scaling – can you make it without?

MEETUP - Cold contacting, outbound efforts – a lot of founders, sales managers literally hate them, because it’s seen slow, providing low conversion – or don’t work at all, just burn money, time and motivation. What is the “truth-rate” of these statements? Is there a choice at all: can you scale and deliver an impressive growth to (also) your VC investor w/o an outbound approach, considering that your CEE local market is probably too small, so practically the name of the game is internationalization?
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

A skálázás reális időigénye vs. kockázati tőke időhorizont

MEETUP - Az idő a cégépítésben vitathatatlanul kulcsfontosságú tényező, amely különösen kockázati tőkebevonás esetén kap egy elég frusztráló csavart azzal, hogy felmerül a startup életciklus vs. kockázati tőke, megtérülési elvárások, és a VC időhorizont / exitkényszer problematikája. A VC befektetés horizontja ugyebár kb. 4-5 év (sokszor hosszabb is lesz). Mekkora a realitása annak, hogy ennyi idő alatt a tőkét kapott startupok is képesek elég nagyra nőni?
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Private equity – a befektetői piac csúcsa

MEETUP - Érettebb fázisú vállalkozások – akár organikusan, akár felvásárlások útján történő - növekedésének, nemzetközi terjeszkedésének finanszírozására, vagy a tulajdonosi / befektetői exit irányaként egyaránt releváns alternatíva lehet a private equity. Február 25-i Equity Thursday meetupunkon a befektetői piac „csúcsszereplőit”, a jellemzően több milliárdos tranzakciókban gondolkodó PE befektetőket és motivációikat vizsgáljuk meg tapasztalt nemzetközi PE befektető vendégeinkkel.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Féljünk-e a befektetési szerződések rémisztő feltételeitől?

MEETUP - VC és PE befektetések, kivásárlások, ill. M&A tranzakciók esetén is izgalmat kelthet, amikor a befektetési / adásvételi szerződések tervezetét a founderek / tulajdonosok a kezükben tartják. Számukra esetleg ismeretlen kifejezések, ijesztőnek látszó / hangzó feltételek, biztosítékok és kilátásba helyezett szankciók nehezítik a tisztán látást, keltenek bizonytalanságot és félelmet. Mely feltételektől, szankcióktól mikor és mennyire érdemes / kell tartani, kell-e tartani egyáltalán? Erről beszélgetünk tranzakciós jogi szakértőinkkel, Bóné Lászlóval és Fehérváry Ákossal (Baker McKenzie).
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Kockázati tőke piac és a járvány: mit mutatnak a 2020-as adatok?

BLOG - A járvány és annak gazdasági hatásai, bizonytalansági tényezői miatt – talán nem meglepő módon - az első féléves hazai befektetési adatokban erőteljes visszaesés mutatkozott. A harmadik negyedévben ugyan már növekedés látszik, ám eközben a hasonló európai adatok alapján rekord év várható a befektetések száma és volumene tekintetében. Nincs elég pénz itthon vagy más tényezők vannak a háttérben?
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

A világ vezető elemzői már 2018-ban globális recessziót vártak 2020-ra

BLOG - 2018 végén a világ vezető elemzői már recessziót prognosztizáltak 2019 végére, de legkésőbb 2020-ra… 2018 végén, amikor egy globális pandémia lehetősége még csak fel sem tűnt a horizonton. Az elemzők – bár nyilvánvalóan konszenzus nem volt a kiváltó okokat illetően - egyöntetűen előre jelezték: az akkori trendeket, gazdasági mutatókat, hatásokat és intézkedéseket figyelembe véve, legkésőbb 2020-ban recesszió lesz, sőt, lábát már betéve itt van az ajtónkban.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Beyond early stage: Series B/C rounds, debt financing to support international scaling

MEETUP - What you need to know about raising EUR 20-50M from international investors? Later stage investments, Series B/C rounds, debt financing - characteristics, rules, preparation, requirements and KPIs making these rounds highly different from any earlier stage investments – how to prepare successfully? What are the challenges to become “ready and go for it”? We will discover this topic with our international investor guests from Kreos Capital and OTB Ventures. 
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Conversific tőkebevonás – 2 millió EUR a nemzetközi növekedés gyorsítására

HÍR - 2 millió EUR kockázati tőkebefektetést kapott Ügyfelünk, a webáruházak bevétel- és profitnövelését támogató egyedi adatelemző és adatalapú döntéstámogató rendszert fejlesztő Conversific, melyet mára 180 ország több mint 20 ezer webáruháza telepített. A befektetésből a nemzetközi terjeszkedés gyorsítását és további innovációt terveznek. A Conversific csapatát kizárólagos tanácsadóként az Absolvo támogatta.
Üzleti terv és stratégia. Kép: John Gutmann — Yes, Columbus Did Discover America!

Üzleti terv és stratégia – a növekedés és a sikeres tőkebevonás kulcsa

BLOG - Egy átgondolt és validált üzleti terv nélkül üzleti elképzelés megvalósításának nem érdemes nekivágni. Az üzleti terv egy tulajdonos legjobb barátja, míg a befektetővel a közös nevező a jövőbeni együttműködéshez. A tartalmi elemek kidolgozásával olyan üzleti terv állhat a vállalkozás rendelkezésére, ami segítséget nyújt a stratégia későbbi operatív megvalósításában, valamint segíti a befektetők meggyőzését, hogy a terveink megalapozottak, átgondoltak, hogy érdemes bizalmat szavazni a cégnek és tőkét fektetni abba.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Csiszolatlan gyémántok

MEETUP - Hogy lehet a korai fázisú csapatok között megtalálni a csiszolatlan gyémántokat? Hogyan „csiszolódnak” scaleup-pá, és mi ebben a szerepe az angyalbefektetőnek / befektetőnek? Mit keresnek, és hogyan választanak „gyémántokat”? Ezt a témát vesszük elő november 26-i Equity Thursday meetupunkon (angyal)befektetőinkkel, Weiszbart Zsolttal és Szőke Mártonnal, akik kezei között olyan cégek csiszolódtak / csiszolódnak sikertörténetté, mint a Tresorit, a Bitrise, az Omixon Biocomputing, a Recart, a Distinction vagy legutóbb a Logiscool, a Shapr3D.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Dinamikus növekedés vs. vállalati kultúra – Equity Thursday meetup

MEETUP - Amikor tőkebevonás történik, a dinamikus növekedés kap egy „új értelmet” és egy extra erős gyorsítót. Ez bizony komoly kihívást jelent a szervezet szintjén is… Bővülő csapat, új irodák (akár más kontinensen), új funkciók, kompetenciák és vezetők, új kihívások, vállalati kultúra értelmezése és újraértelmezése, melyeket villámgyorsan menedzselnie kell az alapító / menedzsment csapatnak (akik vélhetően sosem csináltak még ilyet)… Hogy csinálja a Starschema, a Gloster, és mit mond a nemzetközi VC befektető?
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

German VC ecosystem and preparation for a Series A round

MEETUP - In CEE with the heavily funded local VC funds, you can easily get seed investments with even less impressive results and “safe” ambitions. Raising a next round (esp. with an international investor) may be hard after such way of funding. How to prepare for a REAL Series A round, what steps to be taken to close a successful deal with international investors? Why is it more likely to get funding from local / CEE VCs than e.g. German ones? How they see the CEE startup ecosystem, how to build on our strengths and “reposition” ourselves?
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Meetup with Speedinvest & MOC: Valuation, terms, VC activity in COVID times

MEETUP - Lockdowns, supply chain issues, projects on-hold, strategy redesign, cost restructuring etc. - the majority of business players and startups are affected around the world, regardless which side of the table they sit. If you are building a startup / scaleup and you plan to raise a new VC round, you might have a plenty of questions: so what’s now? how? where from? what terms? Join us and raise your questions on 28 May at Equity Thursday online meetup directly to Jacek Lubinski (Market One Capital) and Alex Zhigarev (Speedinvest)!
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Coronapokalipszis: na de mit lépnek a befektetők?

BLOG - Szükségállapot egyik országban, vészhelyzet és határzár a másikban. Egyik napról a másikra összeomló turizmus, vendéglátás, légiközlekedés, akadozó ellátási láncok, beszakadt tőzsde. A befektetők legalábbis tervet és helyzetelemzést kérnek befektetéseiktől, hogy milyen módon kell átírni az üzleti terveket, be kell-e avatkozni a beruházásoknál, stb. Az egyik legismertebb nemzetközi VC, a Sequoia levelet küldött a portfólió cégeinek, megfogalmazva benne főbb üzeneteket, mit tegyenek, mit gondoljanak át MOST AZONNAL. Megmérettetik a VC/PE befektetői piac is; vajon elengedik a befektetők a csapataik kezét?
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

3,5 millió EUR tőkét kapott a Logiscool a nemzetközi terjeszkedés gyorsítására

HÍR – 3,5 millió EUR kockázati tőkebefektetést kapott a Euroventures-től Ügyfelünk, a kisgyermekek és fiatalok számára világszínvonalú programozás-oktatási rendszert kínáló Logiscool. Oktatási rendszerük egyedülálló módon készíti fel a fiatalokat a digitalizált világban való hatékony és versenyképes működésre. A befektetésből a nemzetközi terjeszkedés gyorsítását, az új piacokon a partnerhálózat felépítését tervezik. A Logiscool-t kizárólagos tanácsadóként az Absolvo támogatta.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

How (not) to make a first contact

BLOG - If you are in business for at least a couple of years, you probably get lots of sales e-mails, LinkedIn connection requests and other types of messages that try to establish a relationship with you. If you want to grow your network, you have to make outbound efforts, establish new connections. Let me tell you a recent example of how not to connect (and offer partnership) and give some basic advice on how to do it right.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

TheScaleupFest – International event on scaling

RENDEZVÉNY - Experienced VC investors about the challenges of scaling, founders with successful scaleup stories, corporates about the preferred partnership types on stage on 4th March in Budapest! How to scale and grow beyond CEE successfully? What is the essence to really make it? OTB Ventures, Capital 300, Fil Rouge Capital, Portfolion, DayOne Capital, Avatao, Innonic, IPR-Insights – just some of the great speakers and stories on stage!
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Az EZIT tulajdonosa értékesítette cégeit az európai hosting-óriás svéd Loopia Csoportnak

HÍR - Az EZIT Kft. és a Magyar Hosting Kft. a magyarországi hosting piac meghatározó szereplői, akik szervermegoldásokat, cloud- és domain szolgáltatásokat nyújtanak Ügyfeleik részére. A tulajdonos értékesítette cégeit az európai hosting piac egyik vezető szereplője, a private equity tulajdonban lévő svéd Loopia Csoport részére. Cégünk a tranzakció során az eladó cégek tulajdonosát támogatta.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Kockázati tőkével emelheti új szintre a webáruházak keresőjét a Prefixbox

HÍR - 500k EUR seed befektetést kapott a Euroventures-től mesterséges intelligenciára épülő, webáruházak számára keresőmotorokat fejlesztő Ügyfelünk, a Prefixbox. A Prefixbox korábbi angyalbefektetését követően az elmúlt években exponenciális növekedést ért el, jelenleg 9 országban használják szolgáltatásait. A jelenlegi befektetésből intenzív termékfejlesztést, és a CEE régióban további terjeszkedést, növekedést valósít meg a csapat, melynek első célállomása Lengyelország.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

A term sheet – avagy hogyan kössünk jó megállapodást a befektetővel?

BLOG - A konkrét együttműködés részleteit a befektetői ajánlat (indikatív ajánlat) – azaz a term sheet – fekteti le. Azt, hogy egy befektetői ajánlat előnyös-e a számukra, nem kizárólag a befektető által kért tulajdonrész és a cégérték határozza meg (ahogy sok esetben ezt az alapítók, tulajdonosok megítélik). A term sheet számos olyan további feltételt tartalmaz, amely az összképet jelentősen árnyalja, sőt, akár más „ítéletet” is képes szülni! Ezeket vesszük sorra.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Sales worst practice, avagy meleg aszfaltozás eladó

BLOG - Hasznos dolog bemutatni az elméletet, de az esettanulmánynál nincs jobb. Néha pedig a hibákból lehet a legtöbbet tanulni. Történt ugyanis, hogy az Absolvo vezetői közül ketten is kaptunk árajánlatot meleg aszfaltozásra. Mivel az e-mail gyakorlatilag minden írott és íratlan értékesítési szabályt megszeg, ezeket vettük sorra. Vajon mivel mérik a hatékonyságot, és mit fog mondani a kereskedelmi igazgató év végén az ügyvezetőnek/tulajdonosnak, hatékony volt-e az értékesítési kampány vagy sem?
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Sikeres M&A tranzakciót zárt az 11 Entertainment Group és a nemzetközi private equity befektető Genesis Capital

HÍR - Sikeres tranzakciót zárt Ügyfelünk, az indoor családi szórakoztatási szolgáltatásokat nyújtó 11 Entertainment Group. A 2009-ben családi „hobbivállakozásként” indult cég ma 5 parkkal évi 500.000+ látogatót fogad. A cégcsoport célja a CEE régióban a családi szórakoztatási szolgáltatások terén a piacvezető pozíció megszerzése, melynek támogatására, gyorsítására a prágai székhelyű, több mint 20 év régiós tapasztalattal rendelkező PE befektető Genesis Capitallal léptek partnerségre, akik többségi részesedést (61%) szereztek az 11 Entertainment Group-ban.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Equity Reggeli – Private equity befektetések és a tranzakciók adózási kérdései

RENDEZVÉNY - Ezúttal a private equity-t, annak sajátosságait és működését helyezzük fókuszba. Nemzetközi PE befektető vendégünk, a Genesis Capital bemutatja, ők milyen befektetési lehetőségeket keresnek, majd egy frissen zárult PE tranzakció, az 11 Entertainment Group többségi tulajdonrészének eladását vizsgáljuk meg részleteiben, a befektető és a tulajdonos szemszögéből is. A tranzakciókhoz kapcsolódó adózási kérdéseket (és válaszokat) az OrienTax hozza majd.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

A védelmi ipar, mint lehetséges felvevőpiac

BLOG - A világ védelmi és biztonsági kiadásai évről-évre dinamikusan nőnek – adott tehát egy hatalmas, növekvő piac, amely kivételes és hosszú távú növekedési lehetőségeket rejt magában. Azt viszont már kevesen tudják, hogy bár ez a világ valóban misztikus és zárt, a megfelelő, releváns képesség, tudás, kapacitás, termék vagy technológia képes utat törni, és akár euró százezrekben / milliókban mérhető értéket jelenteni a védelmi ipar számára! Ez az iparág azonban nagyon más, mint a többi…
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Befektetői tárgyalások, tőkebevonás – VC Grill meetup

BLOG - Mit keresnek és mit várnak a befektetők? Nemrégiben ismét összeültettünk néhány befektetőt egy kötetlen beszélgetésre a HVCA és az Equity Thursday közös meetupján, a VC Grillen. Ezúttal angyalbefektetőtől korai fázison keresztül érettebb fázisú befektetői fókuszig széles volt a VC paletta. Az eseményen a VC-ket arról (is) faggattuk, mit várnak a csapatoktól, cégektől, milyen motivációk, felkészültség, alapítói / menedzsment team a „nyerő”, milyen iparágakban milyen befektetési lehetőségeket keresnek, és hogyan döntenek, mit vizsgálnak.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

VCs in CEE 2019 – The scaleup journey

RENDEZVÉNY - Are you building a startup / scaleup and you are aspiring to become a regional or even global key player? Are you fundraising and want to meet international VCs, share your pitch deck with them and have the opportunity of an initial 1-on-1 meeting? If so, this event on 10th September 2019 is for you! We invite to Budapest and stage again international VCs and great CEE entrepreneurs to introduce you and share their experience, case studies and success stories – this time about the journey of scaling, challenges of global market entry, fundraising, and growing beyond CEE successfully.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

4 millió EUR tőkével növekedhet tovább a Continest Technologies

HÍR - Sikeres tranzakciót zárt Ügyfelünk, az egyedi fejlesztésű, összecsukható iroda- és rendezvénykonténereket gyártó és forgalmazó Continest Technologies. Az innováció lényege, hogy a nehezen és költségesen tárolható és szállítóható hagyományos megoldásokkal szemben a Continest összecsukható konténereivel akár 80%-os költségmegtakarítás érhető el. A tőkebevonásnak köszönhetően jelentősen felgyorsulhatnak a termékfejlesztések, a további európai piacszerzés és növekedés. A Continest Technologies-t az Absolvo támogatta a teljes tőkebevonási tranzakció során.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Mire jó a PR és a média a startupok / scaleupok esetén?

BLOG - Március 14-én megrendezésre került egy újabb Equity Thursday meetup, amelynek fő témája a PR/média szerepe volt a startupok / scaleupok esetében, ahol a következő fő kérdésekre kerestük a válaszokat: Jó-e, ha címlapra kerülsz? Mire jó egyáltalán? Miért fog Rólad írni az újságíró ?Na és a befektetők hisznek-e a média erejében, vagy a következő "új magyar startup hódíthatja meg a világpiacot" típusú cikkekben?
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

A suszter cipője – avagy hogyan automatizálnak a sales és marketing automatizációs vendorok?

BLOG - A különböző digitális sales & marketing megoldások egyre több startup és scaleup számára rejtenek egyelőre kiaknázatlan lehetőséget a CEE régióban. Miként „vizsgázott” néhány kifejezetten erre szakosodott nemzetközi szolgáltatás, azaz mennyire meggyőzően működtetik mindazt, amit eladni is kívánnak – a saját sales és marketing folyamataik során?
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Equity reggeli összefoglaló – Hogyan lehet kitűnni a régiós (túl)kínálatban?

RENDEZVÉNY - A CEE régióban cégek tízezrei szembesülnek a cégutódlás problematikájával. Egy nemzetközi tanulmány szerint a családi vállalkozások 40%-a tervez tulajdonosváltást 5 éven belül, 61%-uk a következő nemzedéknek tervezi majd átadni a kormányt, míg 28% kifejezetten cégeladásban gondolkodik. A tapasztalatok szerint a valóság azonban az, hogy mindössze 6-7%-uknak sikerül a megfelelő utódlást családon belül megoldani.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

VCs in CEE 2019 – The scaleup session

RENDEZVÉNY - Are you building a startup / scaleup and you are aspiring to become a regional or even global key player? Are you fundraising and want to meet international VCs? Or, are you simply interested in the investment and startup world of the CEE region? If so, this event on 26th March 2019 is for youVCs and entrepreneurs will share their experience, case studies, success stories, and discuss the challenges of global market entry and how to scale and grow beyond CEE successfully. We introduce again “new wave” of international VCs interested in the region.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Globális iparági M&A elemzések – 2018. IV. negyedév

HÍR - A csomagolóipar, cleantech (környezetkímélő / energia hatékony technológiai megoldások) és építőanyag ipar szektorok 2018. IV. negyedévi globális M&A piaci trendjeit, változásait, főbb megállapításait és várakozásait tette közzé elemzéseiben cégcsoportunk. A szektor specifikus negyedévi elemzésekből választ kaphat például arra, milyen trendek és lezárt deal-ek befolyásolták az adott piacot, hogyan alakultak az M&A tranzakciók volumenben és értékben, milyen iparági szorzókat alkalmaztak a vevők a célvállalatok értékelésénél, és ez milyen eltéréseket mutat az egyes régiók, vállalatméretek és befektetői típusok esetében.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Equity reggeli – cégeladás, exit: hogyan lehet kitűnni a régiós (túl)kínálatban?

RENDEZVÉNY - Ezúttal a cégeladás, az exit kihívásai kerülnek fókuszba, hiszen a régiónkban cégek tízezrei szembesülnek a cégutódlás problematikájával, és gyakran a cégeladást fontolgatják. Sokan a nemzetközi piacról várják majd a stratégiai vevőt, akit bizony Európa számos piacáról keresnek meg „eladósorba került” cégek... Régiós és globális versenyben „edzett” tranzakciós szakértőket hívtunk meg, akikkel arra keressük a választ hogyan lehet sikeresen kitűnni a nemzetközi (túl)kínálatban, hogyan válhatunk érdekes célponttá egy nemzetközi vevő számára, és mire figyeljünk a felkészülés során.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Ki adja el a terméked, avagy hogyan változik a sales helye a növekedő cégekben?

BLOG - A sales és a marketing csapat sok tekintetben különbözik a vállalat többi részlegétől, üzleti szempontból azonban van egy nagyon markáns különbség: ők azok, akik a pénzt/bevételt/profitot hozzák. Emiatt meghatározó kérdés, hogy mekkora erőforrást tudunk ide allokálni, hány ember dolgozik a cégünk növekedésén. Mindez organikus növekedés esetén is fontos, még inkább akkor, amikor külső tőkét szeretnénk bevonni. De hogyan fogjunk hozzá?
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

A „mini Omega Pharma-ként” számon tartott Ceres Pharma felvásárolta a CEUMED-et

HÍR - Sikeres tranzakciót zárt a babaápolási, gyermek- és felnőtt OTC (vény nélkül kapható) egészségügyi termékek CEE régiós kereskedelmével foglakozó CEUMED a belga Ceres Pharma-val. Az akvizíció célja a Ceres Pharma CEE régióba történő expanziója, illetve a két cég termékportfóliójában rejlő szinergiák kihasználása. A Ceres Pharma tulajdonosai, Marc Coucke és Mario Debel korábban jelentős szerepet játszottak a nemzetközi gyógyszeripari óriás Omega Pharma felépítésében, terjeszkedésében és 3,6 milliárd EUR értékű exitjében is. A CEUMED-et a teljes tranzakciós folyamat során kizárólagos M&A tanácsadóként az Absolvo Consulting támogatta.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Egyedül vagy csapatban?

BLOG - A vállalkozás megalapításához az ötlet a legfontosabb. Vagy mégsem? A VC befektetők a startupok esetében egyöntetűen a csapatot nevezik meg, mint a legfontosabb tényezőt, és ez a későbbi fázisban is meghatározó szerepet tölt be. Ez nem véletlen, ugyanis a CB Insights elemzése szerint a bukást okozó tényezők között 3. helyen szerepel a nem ideális csapat, közvetve pedig mindegyiknek köze van hozzá... A VC befektetések esetében, különösen a startupoknál, a csapat összetétele és dinamikája bizony a végleges döntésnek akár a 70%-át is adhatja!
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Equity Reggeli a cégértékelésről – összefoglaló

RENDEZVÉNY - Október 3-i Equity Reggelink alkalmával a cégértékelést, annak módszereit és tényleges gyakorlatát vizsgáltuk meg a résztvevőkkel és meghívott vendégeinkkel, az X-Ventures, a PortfoLion és a Magyar Telekom vezetőivel. Az üzleti reggelin bemutattuk mindazokat a tényezőket is, amelyek a cégértéken túl hatással lehetnek arra, hogy végül mekkora összeghez juthat ténylegesen a tulajdonos, ha cégeladásra kerül a sor.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

CloudStorm – a Deutsche Telekom hub:raum Fund első magyar befektetése

HÍR - A PortfoLion Digitális Alapja és a Magyarországon első alkalommal befektető (!) Deutsche Telekom hub:raum Fund közösen 400 ezer euró kockázati tőkét fektettek be a CloudStorm robotikai folyamatautomatizálással foglalkozó magyar startupba. Ügyfelünk célja a befektetéssel a közel 7 milliárd eurós üzleti folyamatkiszervezési piac meghódítása az ún. Automated Office, azaz automatizált iroda létrehozásával. A Deutsche Telekom bizalmán túl a CloudStorm piaci potenciálját olyan globális partnerekkel induló együttműködések is előre vetítik, mint az Amazon vagy a Microsoft.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Equity Reggeli- a cégértékelésről

RENDEZVÉNY - Október 3-i Equity reggelink fő témája a cégértékelés, annak módszerei és tényleges gyakorlata, mely kiemelt érdeklődésre tart számot mindazon cégvezetők körében, akik befektetőt keresnek, eladnák cégüket, vagy csak egyszerűen arra kíváncsiak, mennyit is ér(het) a piacon felépített és jól működő vállalkozásuk. Meghívott Vendégeink között a pénzügyi befektetői és a stratégiai vevői oldal is képviselteti magát olyan tapasztalt, aktívan befektetési lehetőségeket kereső befektetők személyében, mint a PortfoLion és a Magyar Telekom.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

VCs in CEE – Who’s next? International VC event

RENDEZVÉNY - Are you building a startup and aspiring to become a regional or even global key player? Are you fundraising and want to meet international VCs? Or, are you simply interested in the investment and startup world of the CEE region? If so, this event on 6th September 2018 is for you! We introduce you tomorrow’s industry scene, new international VCs willing to invest in CEE and Hungary. VCs and entrepreneurs will share their experience, case studies, success stories, and discuss the challenges of global market entry and how to grow beyond CEE successfully.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Mennyire fontos a pénz egy startupnak? – avagy mit tanulhatunk 2017. legnagyobb csődjeiből – 2.rész

BLOG - Bejegyzésünk első részében olyan – ambiciózus tervekkel és kockázati tőkebevonással – útnak indult startupokat kezdtünk el vizsgálni, amelyek pályafutása a fényes siker helyett látványos bukásba fulladt. A tőkeellátottság egy startup esetében mindig kritikus tényező, de csak az esetek 8%-ában okozta a csődöt a befektetői oldal érdektelensége. Ugyan 30%-ban okozta a bezárást az, hogy az adott cég kifogyott a pénzből, ez azonban nem összekeverendő a finanszírozás hiányával. Ha tehát nem a pénzhiány a bukás oka, akkor micsoda? Folytatjuk elemzésünket a 2017 tőkével legjobban ellátott startupjaival, akik nem élték meg 2018-at...
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Mennyire fontos a pénz egy startupnak? – avagy mit tanulhatunk 2017. legnagyobb csődjeiből – 1.rész

BLOG - Montecuccoli, Habsburg tábornok mondta azt a hadászat tudományáról, hogy mindössze három dolog kell hozzá: Pénz, pénz, és még több pénz. Ezt az analógiát, sok más területtel együtt, a vállalkozások sikerességéhez is gyakran hozzá szokták rendelni. De, ahogy az említett tábornok is bebizonyította az örökségével, a való életben sok más tényező is közrejátszik a sikerhez – vagy épp a kudarchoz. Az alábbiakban olyan startupoknak a történetét vizsgáljuk, akik kockázati tőkebefektetéssel kezdtek el növekedni,… és 2017-ben végleg bezártak. Nézzük meg, milyen okok vezettek a bukáshoz!
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Összefoglaló – Equity Reggeli 2018. május 24. stratégiai befektetők témában

RENDEZVÉNY - Május 24-i Equity Reggelink alkalmával a stratégiai befektetők motivációit és a tranzakcióra való felkészülés részleteit vizsgáltuk meg meghívott vendégeinkkel és résztvevőinkkel. A nyitógondolatokat követően két jelenleg is aktívan befektetési lehetőségeket kereső nemzetközi stratégiai befektető, a Polifoam (Trocellen Group) és az EGIS Zrt. megközelítését ismertük meg azzal kapcsolatban, hogy mi mozgatja a stratégiai akvizíciókat, fontos-e és mennyire a szinergia, a stratégiai illeszkedés, és érintettük a helyi vs. nemzetközi döntéshozatal sajátosságait, sarkalatos pontjait, folyamat- és időigényét is.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

2018-as M&A trendek – mire számíthatunk az első negyedév alapján?

BLOG - 2018-ból már eltelt több mint egy negyedév, az elemzések és az előrejelzések azt mutatják ez egy kiemelkedően aktív év lesz M&A tranzakciók szempontjából. Ha cégük eladását fontolgatják vagy épp a régióban keresnek potenciális célpontokat, akkor nagy eséllyel a legjobb időszakot választják erre. De melyek a jelenlegi globális és CEE/SEE régiós trendek, mire számíthatunk?
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

B2B hideghívás – miért nem mondhatunk le róla?

BLOG - A hideghívás az értékesítés fekete báránya. Ki ne találkozott volna olyan értékesítővel, aki az interjún elmondta, hogy mindent vállal, de hideget nem hív. Tegye fel a kezét, aki nem olvasott az elmúlt félévben legalább 2 különböző cikket, elemzést arról, hogy a hideghívás halott. Ugyanakkor ismerek olyan hardcore értékesítőket, akiket éppen az motivál, ha azzal a kihívással találják szembe magukat, hogy ismeretlen helyre bejussanak és kiüssék onnan a már bent lévő konkurenst. Itt az ideje, hogy beszéljünk a hideghívásról!
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Equity Reggeli – A stratégiai befektetők motivációja

RENDEZVÉNY - Május 24-i üzleti reggelink fő témája, hogy mit keresnek a stratégiai befektetők, és hogyan érdemes egy tranzakcióra felkészülni. Két nemzetközi stratégiai befektető, a Polifoam Kft. (Trocellen) és az EGIS Zrt. lesznek a vendégeink, és engednek bepillantást az akvizíciós döntéseik előkészítésébe és a folyamataikba, mely hasznos tanulságként szolgálhat a stratégiai partnerséget, vagy a jövőben akár tulajdonrész- / cégeladást fontolgató cégtulajdonosok számára.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Összefoglaló-Equity Reggeli 2018. március 21.

RENDEZVÉNY - A befektetési tranzakciók „ismerkedési” fázisában természetes jelenség, hogy a felek a „portéka” legelőnyösebb tulajdonságaira helyezik a hangsúlyt, mely azonban közel sem jelenti a tények, kockázatok elkendőzését, hiszen mégiscsak egyfajta „házasságra” készülünk” – hangzott el március 21-i Equity Reggeli rendezvényünkön, ahol a közelmúltban zárt, 5 millió USD volumenű Starschema deal részleteit, fordulatait dolgoztuk fel – az alapító csapattal közösen.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

HIPA Tőkeakadémia – 2018. május-június

RENDEZVÉNY - Az évek óta népszerű, 2*2 napos képzés célja azon vállalkozói készségek és ismeretek gyakorlati fejlesztése, melyek kulcsszerepet játszanak a sikeres tőkebevonás és majdan a sikeres exit szempontjából. Cégünk partnere, Horgos Lénárd tőkebevonás és üzleti tervezés témakörökben osztja meg tudását és nemzetközi tapasztalatait, az általa vezetett workshopon pedig egy konkrét üzleti terv felépítésében is gyakorlati tapasztalatot szerezhetnek a résztvevők.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

200 millió Ft kockázati tőkét kapott a Duelbox gamification platform

HÍR - A Duelbox – melyet 2017-ben már 6 milliószor használtak - a közönség aktív bevonását lehetővé tevő rendezvény-eszközként indult, mára a televíziós piacon és az interaktív marketingkampányok terén is sikerrel bizonyított. Több mint kétévnyi önerőből (!) történő építkezés és növekedés után a kockázati tőkéből termékfejlesztést és nemzetközi terjeszkedést valósíthat meg. A tőkebevonási folyamat során a Duelboxot cégünk támogatta.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Equity Reggeli – tőkebevonás, stratégiai befektetők, cégeladás, exit

RENDEZVÉNY - Március 21-i üzleti reggelink során esettanulmányokon keresztül vezetjük végig a résztvevőket egy tőkebevonás és egy stratégiai befektetőnek történő cégeladás folyamatán, bemutatva a legfontosabb tapasztalatokat és azokat a nem várt fordulatokat, melyek hasznos tanulságként szolgálhatnak a tőkebefektetőt kereső vagy tulajdonrészt / cégeladást fontolgató, tervező cégtulajdonosok számára.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

5 mio USD tőkebevonás a Starschema-nál

HÍR - 5 millió USD tőkét von be a 2017-ben közel 10 millió USD árbevételt generáló Starschema, akinek Ügyfelei között olyan cégeket találunk, mint az Apple, a Facebook vagy a Netflix. A tőkebevonás célja a nemzetközi, elsősorban tengerentúli terjeszkedés, a piaci jelenlét erősítése, és a Big Data szegmens regionális piacvezető pozíciójának megalapozása. A tőkebevonási folyamatot kizárólagos tanácsadóként cégünk támogatta.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Kockázati tőke: smart money és ami ebből igaz

BLOG - A vállalkozók, startupok 5-6 éve még nem tudták mi az a smart money. Elindultak a témát feldolgozó – néha kifigurázó – blogok, rendezvények, meetupok, és minden tőke iránt érdeklő vállalkozó „rákapott” a smart money kifejezésre. Manapság egy befektetőnek bizony fel kell készülnie arra a kérdésre, hogy „jó, jó, de mit kapunk még a pénzen kívül?”.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

A kevesebb néha több: hogyan segíti a növekedést a fókuszálás?

BLOG - Gyorsan és dinamikusan növekedni (sőt, egyáltalán növekedni) csak úgy lehet, ha minél több Ügyfélnek minél több terméket vagy szolgáltatást adunk el. Vagy mégsem? Hiszen azt is látjuk, hogy a növekedésnek sokszor éppen az a gátja, hogy nem egy-egy kiválasztott, jól körülhatárolt, validált célcsoportnak értékesítenek a cégek.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Amikor “rosszfej” a befektető – mikor légy óvatos?

BLOG - Csodálatos és kényes függőség van a befektető (legyen az kockázati tőkés, private equity vagy akár szakmai befektető is) és a vállalkozó / entrepreneur / projektgazda között.A befektető helyet keres a pénzének (akár sajátja, akár másét menedzseli), a vállalkozó pénzt keres, hogy megvalósíthassa álmait / növekedési céljait. Ez egy jónak tűnő felállás, nem?
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Mennyit adnak a cégemért?

BLOG - Sok cégtulajdonos teszi fel nekünk ezt a kérdést. Vagy azért, mert valamilyen tranzakcióra készül (cégeladás, összeolvadás egy másik vállalattal, stb.), vagy azért, mert cégvásárlási szándékkal kopogtat nála egy befektető, és jó lenne tudni, hogy az ár, amit ajánlott, mennyire reális.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

CEE régiós M&A: Mire számíthatunk a német vevőktől?

BLOG - A válsággal természetesen a felvásárlások, cégeladások piaca, az M&A tranzakciók száma is visszaesett, és – nagy örömünkre – ahogy a gazdaságok és vállalkozások elkezdtek magukra találni, az akvizíciós kedv is élénkült. Valahol 2015. év végén érte el ismét a válság előtti szintet, és bár tavaly volt némi megtorpanás a tranzakciók számában és volumenében, a piaci szereplők (köztük mi is) továbbra is optimisták.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

“Nézd meg a WC-t, mielőtt befektetnél!”

BLOG - …hangzott el egy jól ismert régiós befektetőtől múlt heti nemzetközi befektetői fórumunkon, aki felfedte, hogy a befektetést megelőző átvilágítás során bizony extra – olykor extrémnek tűnő - szempontokat is vizsgálnak. A megkérdőjelezhetetlen „facts & figures” mellett ugyanis a befektetési döntést egyéb soft paraméterek is befolyásolják – vagy akár meg is hiúsítják. Miért akarnak velünk sörözni a befektetők vagy kérdeznek a nyaralásunkról?
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

HIPA Tőkeakadémia – 2017. november

RENDEZVÉNY - 2017. novemberben hatodik alkalommal kerül megrendezésre a HIPA nagy sikerű Tőkeakadémia programja, az Absolvo szakmai támogatásával. Ha szeretné tudni, milyen pénzügyi források állnak cége rendelkezésére, ha befektetőt keres vállalkozásához, és kíváncsi rá, hogyan tehetné cégét vonzóbbá számukra, vagy segítségre lenne szüksége üzleti terve elkészítéséhez, akkor a Tőkeakadémia Önnek szól! A programra korlátozott létszámban 2017. november 6-ig lehet jelentkezni!
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Összefoglaló – Cégeladások kulisszatitkai üzleti szeminárium

RENDEZVÉNY - "A vételár csak egy, de nem az egyetlen és nem az első szempont" - hangzott el többek között szeptember 19-i, cégeladás, exit témájú üzleti szemináriumunkon, ahol lépésről-lépésre elemeztünk egy nemzetközi M&A case study-t német partnerünk közreműködésével. A megfelelő vevőnek, a lehető legjobb feltételekkel eladni a céget – ez bizony tudatos felkészülés, meggyőző equity story és precíz, kontrollált tranzakciós folyamat nélkül sokkal kisebb eséllyel fog működni.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Cégfelvásárlás – miért és miért nem akvirálnak a nagyvállalatok?

BLOG - Az M&A tranzakciók egyik hajtóereje, hogy a nagyvállalatok egy része cégfelvásárlás, akvizíció útján növekszik. Hogy lehetséges az, hogy vannak olyan nagyvállalatok is, amelyek könnyedén helyt tudnak állni a kemény versenyben, fenn tudják tartani a piaci kapitalizációjukat cégfelvásárlás nélkül is? Miért érdemes tisztában lenni azzal, hogy egy cég "szokott-e" akvirálni?
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Stratégiai befektetők, cégeladás, cégfelvásárlás, exit – üzleti szeminárium

MÉDIA - Tavaly az elmúlt 20 évben mért 3. legmagasabb, 3,2 billió USD összértékű M&A tranzakció valósult meg, ennek közel 25%-a Európában. A tranzakciók 1/3-a cross-border deal volt, azaz a vevő más országban, a nemzetközi piacon keresett és választott befektetési célpontot. A szeminárium főbb konklúzióit többek között a Piac és Profit is feldolgozta.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Összefoglaló – stratégiai befektetők, cégeladás, cégfelvásárlás, exit

RENDEZVÉNY - Ha egy cégtulajdonos a cégeladás mellett dönt, fontos, hogy a megfelelő vevőtől a lehető legnagyobb értéket kapja meg a cégéért, ami csak alapos és időben elindított előkészítéssel érhető el, mely során mind a potenciális vevők hátterét, motivációit, mind saját értékeinket, felkészültségünket is alaposan meg kell vizsgálni. A május 9-i üzleti szeminárium összefoglalója, főbb konklúziói, letölthető előadásai.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Szt. Patrick-napi fesztivál

MÉDIA - Cégünk az Irish-Hungarian Business Circle-lel, valamint az osztrák, horvát, szlovén és magyar Business Angel Network-kökkel együttműködve idén először szervezi meg a Szt. Patrick-napi fesztivál részeként azt a szakmai rendezvényt, mely lehetőséget biztosít a régiós angyalbefektetők és a tehetséges startupok számára a stratégiai üzleti kapcsolatok építésére.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

A tőkebefektetések előkészítése

MÉDIA - A KRS Ügyvédi Iroda 2017. február 3-án egy üzleti reggeli keretében „szolgálta fel” a tőkebefektetések előkészítésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat és tapasztalati tanácsokat a növekedési céljaik megvalósításához tőkebevonást tervező cégeknek szakmai partnerei, a HVCA, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. és cégünk, az Absolvo Consulting közreműködésével.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Stratégiai befektetők, cégeladás, exit – növekvő kereslet és kínálat várható az M&A piacon

RENDEZVÉNY - Erősödő akvizíciós étvágy és növekvő kínálati verseny várható a következő időszakban. A stratégiai befektetők, mint exit irány historikusan erős a régiónkban, az összes kockázati tőke befektetés több mint 80%-a stratégiai befektető felé szállt ki a tavalyi évben - így nagy valószínűséggel stratégiai befektető lesz a vevő. Hogyan készüljünk fel sikeresen a cégeladásra?
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Az M&A tranzakciók buktatói – avagy jó deal-nek tűnt, aztán…

BLOG - Rengeteg tanulmány azt mutatja, hogy a M&A tranzakciók legalább fele sikertelenül, és több mint 80%-a a tervektől messze elmaradva zárult az utóbbi években. Nézzünk néhány tipikus problémát, konkrét esetekkel, amelyek a deal-től elvárt eredmény elmaradását okozhatják, bizonyos esetekben akár „váláshoz” is vezethetnek.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Minden stratégiai befektető egyforma?

BLOG - Amikor olyan projekteken dolgozunk, ahol egy szakmai befektető „megtalálása” a cél, gyakran előkerülnek olyan kérdések, hogy inkább az EBITDA-t és bevételt fogja nézni vagy esetleg az eszközöket? Számít, hogy most vettünk egy új ingatlant, és nemsokára kész a gyártócsarnok? Megmarad a menedzsment? Az ő értékesítési csatornáit használhatjuk majd? Többségi tulajdonrészt kell majd átadni? Ilyenkor sajnos a leggyakoribb válasz: attól függ. A szakmai befektetők ugyanis nem egyformák. Nagyon nem.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Miért adják el a cégeket?

BLOG - Az ilyen megbízásaink esetén többféle okkal, motivációval találkozunk, amiért egy tulajdonos úgy dönt, hogy eladja a céget (de így is megfogalmazhatjuk: más tulajdonosra bízza), alább összeszedtünk párat. No és persze a legextrémebb okokat le se írjuk…
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Befektetési feltételek: a múlt kísértete

BLOG - Van egy érdekes jelenség, amire már rég felfigyeltünk: a régi sebek befolyásolják a jövő lépéseit. Azaz: ha egy kockázati tőke befektető valamilyen módon már megégette magát, akkor azt szeretné elkerülni a következő dealeknél, a befektetési feltételek, befektetői jogok által szeretné minél inkább bebiztosítani magát.
Az együttműködés részleteit a term sheet fekteti le

Cash-out, earn-out: avagy kinek a pap, kinek a papné

BLOG - Cégeladás vagy tulajdonrész átadás esetén az alapítók, tulajdonosok (projektgazdák) mit részesítenek előnyben? A cash-out-ot, azaz pénzt, cash-t (ahogy szokták mondani: COT – cash on the table), most. Hisz az megvan, kéznél van, már nem vehetik el. A befektető, vevő ezzel szemben preferálja az earn-out struktúrát; ennek lényege, hogy a vételár, a „pénz” egy bizonyos részét csak a ténylegesen kitűzött célok teljesülése esetén kapja meg a tulajdonos. Miért van ez így?